dinsdag 15 juni 2010

Schiphol krijgt vogelradar



Een toestel van Royal Air Maroc moest recentelijk een noodlanding maken op Schiphol, nadat een motor was uitgevallen doordat er een groep grote vogels in was gevlogen. De luchthaven wil vooral grote groepen ganzen weren van het gebied rondom Schiphol, omdat zij een gevaar kunnen zijn voor landende en opstijgende vliegtuigen.

Schiphol gaat dit jaar proefdraaien met een vogelradar om de kans op vogelbotsingen te verkleinen. De radar is een aangepaste versie van het systeem Robin (radar observation for bird intensity), dat TNO eind jaren tachtig heeft ontwikkeld om de vliegbewegingen van vogels boven Nederland waar te nemen.

Twee maanden geleden zijn met TNO gesprekken begonnen over de inzet van de vogelradar, liet een woordvoerster van de luchthaven dinsdag weten. De aangepaste versie van het Robinsysteem kan ook de vliegbewegingen van vogels vlak boven de grond in de gaten houden, vanaf 1 meter boven het maaiveld.

Het systeem kan de vleugelslag van vogels detecteren, aldus onderzoeker Addy Borst van TNO in een toelichting. ,,Dit geeft een indicatie van de vogelsoort.'' Zo is bijvoorbeeld te zien of groepen ganzen rondvliegen. De aangepaste versie is al een halfjaar in gebruik in Den Helder, waar het de vliegbewegingen van wadvogels in de gaten houdt. Vooral biologen gebruiken deze informatie.

Robin is aanvankelijk ontwikkeld voor de Koninklijke Luchtmacht. Piloten kunnen tijdig worden gewaarschuwd bij vogelzwermen in de lucht. Het gaat dan om vogels boven een paar honderd meter.

Het aantal vogelbotsingen met vliegtuigen rond Schiphol is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. In 2008 telde de luchthaven nog vier aanvaringen per 10.000 vliegbewegingen waarbij vogels in de motoren van vliegtuigen belandden. In 2009 was dit aantal gestegen tot zeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten