woensdag 29 september 2010

HeadsUp! Visualiseer het klimaat



HeadsUp! roept mensen uit de ontwerpbranche op om concepten te bedenken voor een HeadsUp Display voor en van iedereen. Het beste idee zal een plek krijgen op Times Square in New York City.
Een groep adviseurs in design, communicatie en data-visualisatie hebben een wedstrijd uitgeschreven om bewustzijn bij de bevolking te creëren over de gevolgen en de voortgang van de klimaatverandering. Het “dichterbij de mensen brengen” van het onderwerp en mensen bewustmaken dat ook zij hun bijdrage kunnen leveren staat centraal.

Datavisualisatie door de jaren heen
Het visueel presenteren van cijfers is zeker niet nieuw en heeft bewezen effectief te zijn in de bewustwording van een onderwerp. Er zijn veel voorbeelden te vinden van datavisualisatie over een tal van onderwerpen. Zo had Douglas Lee in 1941 al het idee om het Empire State Building van kleur te laten veranderen afhankelijk van de weersverwachting, hebben we diverse voorbeelden gezien om het gevaar van roken onder de aandacht te brengen en werd de atoomcrisis tijdens de Koude Oorlog duidelijk in beeld gebracht met de Doomsday Clock.

Nu is het tijd om de klimaatsverandering duidelijk en vooral eenduidig onder de aandacht te brengen. Gelukkig heeft de technologie niet stilgestaan en is het nu nog beter mogelijk om op een innovatieve, creatieve en vooral interactieve manier een doelgroep bewust te maken.


Fysieke plek, lokale bewustwording
Het is belangrijk dat de gevolgen van klimaatsverandering ook direct in verband worden gebracht met lokale gevolgen, dan wel niet initiatieven. Een fysieke plek waarop mensen er direct aan herinnerd worden kan hier aan bij dragen. De winnaar van de competitie krijgt dan ook de kans om meteen op “the mother of all places” zijn of haar creatie te tonen, Times Square in New York.

Competitie
Iedereen mag en kan meedoen met de competitie. Na de lancering, op 22 september op Picnic, zal deze competitie meer en meer onder de aandacht worden gebracht bij ontwerpbureaus en individuen over de hele wereld.
Vanaf januari is het mogelijk om je eigen concept of uitwerking in te sturen. De finalisten worden in mei bekend gemaakt en het winnende ontwerp zal in juni te zien zijn op Times Square.

Klik hier voor de wedstrijd

maandag 27 september 2010

Adopteer een bijenvolk




Dat bijen kunnen steken, weet iedereen. Dat bijen honing maken weet ook iedereen. Wat niet iedereen weet is dat bijen bijzonder nuttig zijn en in de voedselketen een zeer bijzondere plaats innemen. De bij is de belangrijkste bestuiver. 80% van alle gewassen in Nederland wordt door bijen bestoven en de bijen zijn dus onmisbaar. Bij het verzamelen van nectar en stuifmeel vliegt de bij van bloem naar bloem, hierbij blijft het kleverige stuifmeel aan het behaarde lichaam van de bij hangen en dit vervolgens meeneemt naar de volgende bloem. De economische waarde van de bij in Nederland bedraagt maar liefst 0,8 miljard euro waar de waarde van de natuurlijke gewassen nog bij komt.

Bijensterfte
Zoals u overal heeft kunnen lezen wordt de bijenpopulatie sinds enkele jaren ernstig bedreigd. In de afgelopen winters zijn veel bijenvolken doodgegaan. Veel imkers vinden in het voorjaar hun bijenkast leeg terug. De oorzaak hiervoor is tot nu toe onbekend. Het is van groot belang dat de bijenhouderij in stand wordt gehouden.


Adopteer een bijenvolk

Er is nu een gemakkelijke, leuke manier om iets te doen voor de bijtjes ; je kunt een bijenvolk adopteren. Het belangrijkste deel van de opbrengsten van de bijenvolkadopties gaat naar onderzoek naar de oorzaak van bijensterfte en belangrijker nog, een oplossing hiervoor .Je draagt dan ook bij aan het stimuleren en opleiden van aspirant imkers. Je ontvangt een certificaat, zuivere honing van je eigen bijenvolk en 4 keer per jaar een nieuwsbrief, na afspraak kunt je je eigen bijenvolk bezoeken

Meer weten? Kijk op http://adopteereenbijenvolk.net/index.html

donderdag 23 september 2010

Spullen delen


Ieder van ons heeft spullen die nauwelijks gebruikt worden. Bij jou thuis liggen -bijvoorbeeld- luchtbedpompen, een tent en jerrycans. En dat terwijl je buurman naarstig op zoek is naar zo'n pomp. Had u dat maar geweten! Vanaf nu wordt het makkelijk om spullen te delen, dankzij de website van Martin Hietkamp:
"Hierdoor besparen we geld, wordt de aarde gespaard en kunnen we meer spullen gebruiken dan we zelf kunnen kopen


U kunt spullen lenen bij de buren, bij vrienden en bij bekenden, maar waarom niet via het internet? Vanaf nu is er www.spullendelen.nl . En je kunt zo met elkaar linken, dat je alleen maar spullen uitwisselt met mensen die je vertrouwt.

De site bestaat nog niet zo lang, dus je kunt er nog niet alles op vinden, want zoals met al dit soort initiatieven, het valt of staat met de interactie van de bezoekers.

Meldt jij je ook aan?

Spullen delen


Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen op zoek zijn naar iets wat iemand anders over heeft? Het komt voor dat in de ene schuur grasmaaiers staan te roesten en het andere huis heeft er eentje nodig. Je weet het alleen niet van elkaar.
Vanaf nu is daar een oplossing voor dankzij de website van Martin Hietkamp: "Hierdoor besparen we geld, wordt de aarde gespaard en kunnen we meer spullen gebruiken dan we zelf kunnen kopen ” Vanaf nu is er www.spullendelen.nl
De site bestaat nog niet zo lang, dus je kunt er nog niet alles op vinden, want zoals met al dit soort initiatieven, het valt of staat met de interactie van de bezoekers.


Meld jij je ook aan?

woensdag 22 september 2010

De consument en biodiversiteit === een gastblog van Rosa Draaisma

Op dinsdag 7 september vond in Felix Meritis in Amsterdam het debat ‘de consument en biodiversiteit’ plaats. Dit debat, georganiseerd door de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen is de tweede in de reeks 'Investeren in biodiversiteit, kiezen of verliezen'. In de bijeenkomsten kunnen burgers en maatschappelijke organisaties aangeven hoe volgens hen het verlies van biodiversiteit is te stoppen. De uitkomsten worden verwerkt in een advies aan het kabinet.

levenstijltypen
De avond begon met een presentatie van Lianne van der Wijst van onderzoeksbureau GfK. Zij doet sinds 2005 onderzoek naar duurzame consumptie, waarbij gemeten wordt wat mensen daadwerkelijk consumeren. Uit dit onderzoek blijkt dat duurzame consumptiepatroon niet bepaald wordt door economische of demografische kenmerken, maar vooral een kwestie is van ‘levensstijltypen’. Deze typen delen mensen in aan de hand van waardepatronen en levenshoudingen.
Hoewel 89% van de huishoudens wel eens een biologisch product heeft gekocht, kiest slechts 2 tot 5 % op meer structurele basis voor duurzame producten. 45 à 50% van de Nederlandse bevolking vindt duurzaamheid wel belangrijk, maar zien dat als belangrijkste motief wanneer zij een keuze maken voor een product: prijs of merk is belangrijker dan duurzaamheid. Dan is er ook nog een groep van ongeveer 45% die vrijwel niet open lijkt te staan voor duurzame consumptie.
Na vele jaren van campagne voeren is duurzaamheid bij de middelste groep wel gestegen op het lijstje van motieven bij het maken van een keuze voor een bepaald product. Duurzaamheid komt nu vaak op de tweede plaats. Impliciet gaan mensen er van uit dat hun favoriete merk er wel voor zorgt dat hun productieprocessen in orde zijn, vertelt Nico Roozen van Solidaridad. Gelukkig is hier een trend in te zien, waarbij grote merken zich steeds meer inzetten voor duurzame productie. Vooorbeelden hiervan zijn Mars en Sara Lee (het bedrijf achter DE en Pickwick). Toch werd er op gewezen dat deze trend niet plaatsvindt bij alle productgroepen: in sommige sectoren is nog weinig aandacht voor duurzame productie.

uitzondering
Emotie-econoom Henriëtte Prast wees erop dat het belang van informatie niet overschat moet worden in de discussie rondom duurzaam consumeren. Informatie over de duurzaamheid van producten is belangrijk, maar emoties spelen een grote rol bij de keuzes die consumenten maken. Hierbij gaat het om wat de norm is: mensen willen niet graag de uitzondering op die norm zijn. Zij willen niet het gevoel hebben dat ze hun keuze moeten verantwoorden of uitleggen. Een voorbeeld hiervan is dat vegetariërs altijd hun dieetwensen moeten doorgeven bij diners en bijeenkomsten(zij zijn dus de uitzondering). Om vleesconsumptie te ontmoedigen, zou dit omgedraaid kunnen worden, bijvoorbeeld door te kiezen voor het principe 'Carnivoor? Geef het door.' Hierdoor wordt (af en toe) vegetarisch eten meer een sociale norm.

doelgroepen
Vanuit het publiek werd benadrukt dat het belangrijk is om de verschillende doelgroepen anders te benaderen, wanneer je hen wil stimuleren duurzaam te consumeren. De 2-5% die regelmatig duurzaam consumeert is makkelijker te stimuleren met meer informatie, die het voor hen makkelijker maakt om te kiezen voor duurzame producten. Voor de 40-45% voor wie duurzaamheid een tweede keuzemotief is, lijkt het belangrijk om bedrijven te stimuleren duurzaam te produceren en te kijken of duurzame producten meer de sociale norm kunnen worden. Wat betreft de laatste groep, die niet open lijkt te staan voor duurzame consumptie, zou de overheid wetgeving kunnen maken die onduurzame producten weert uit de schappen van de supermarkt.

Het volgende debat van de Taskforce staat in het teken van ‘innoveren voor biodiversiteit’ en vindt plaats op 16 november in Felix Meritis in Amsterdam.

vrijdag 17 september 2010

10 dagen kraanwater

Kraanwater moet ons favoriete drankje worden, als het aan de Dopper ligt. Reden daarvoor? Kraanwater is calorieloos, duurzaam en zuiver. Een glas water uit de kraan lest je dorst voor 100%. Ook krijg je 0 calorieën binnen.

Op 1 oktober start de actie 10 Dagen Kraanwater . De Dopper roept op om van 1-10-10 tot 10-10-10 helemaal geen wegwerpflesjes te kopen. Als heel Nederland meedoet, scheelt dat miljoenen PET-flesjes.

Er worden per dag, alleen al in Nederland, minimaal 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid. Ze belanden op de vuilnisbelt, maar ook op straat of in de zee. Daar komt nog bij, dat er voor 1 flesje water nog eens 1 liter water en een kwart liter olie nodig is.

Flesje
Lekker Hollands kraanwater verdient volgens de Dopper een mooi, duurzaam flesje. Ze hebben vervolgens een wedstrijd uitgeschreven om het ideale hervulbare flesje te ontwerpen. Het winnende ontwerp voldoet helemaal aan de wensen voor dé Dopper: duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en echt mooi.

Dopper APP
Tijdens de bekendmaking van het winnende ontwerp lanceerde de Dopper ook de Dopper app voor mobiele telefoons. Met die app vind je gratis watertappunten over de hele wereld. Van waterfonteintjes (“happertjes”) tot restaurants waar ze gratis water schenken. Ook vind je winkels waar je even mag bijtappen en kantoren van de meest uiteenlopende bedrijven of particulieren die graag even de kraan open draaien om een flesje bij te vullen.
De Dopper-app is net als kraanwater gratis, maar er zit een knop op om heel eenvoudig te doneren aan Simavi. Zij werken samen met moeders in ontwikkelingslanden aan veilig drinkwater voor het hele gezin.


donderdag 16 september 2010

Be green



Vorig schooljaar richtte een groep studenten van de Hogeschool Utrecht het bedrijf Greeny Games op. Greeny Games vindt het belangrijk dat de jongere generatie al vanaf jongs af aan bewust leert omgaan met het milieu, daarom heeft zij het milieuspel voor kinderen vanaf 8 jaar bedacht. Met het product won het bedrijf diverse prijzen en werd het afgelopen juli in Bulgarije uitgeroepen tot beste Student Company van Europa.

Dat wat ‘Be Green’ zo bijzonder maakt, is de combinatie van amusement en educatie. Milieu is een veelbesproken item onder volwassenen. Greeny Games is van mening dat het verbeteren van het milieu begint bij de jongere generatie, aangezien zij de toekomst zijn.

In ‘Be Green’ staat milieu inspecteur Greeny centraal. Bij het spel draait het om het verzamelen van Greeny kaarten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen groene en grijze energie. Naast de Greeny kaarten zijn er ook milieukaarten. Deze kaarten wijzen kinderen op handelingen die zowel positieve als negatieve uitwerkingen hebben op het milieu. Om het spel te kunnen winnen is er een goede tactiek en een flinke dosis geluk nodig.

In 2009 is Greeny Games opgericht als studentenbedrijf voor de opleiding Small Business en Retail Management aan de Hogeschool Utrecht in samenwerking met stichting Jong Ondernemen. Het doel van de opleiding is het opleiden tot succesvolle ondernemers. Tijdens de studie krijgen studenten te maken met allerlei situaties, die in de praktijk voorkomen.

Begin 2010 heeft Greeny Games de duurzaamheidwedstrijd van Jong Ondernemen gewonnen. In juni 2010 is Greeny Games door Jong Ondernemen uitgeroepen to het beste HBO-studentenbedrijf van Nederland. Tijdens de Ja-Ye European Enterprise Challange 2010 in Bulgarije heeft Greeny Games niet alleen de Citi Sustainability Award weten binnen te halen, maar ook de European Company of the Year Award. Inmiddels is Greeny Games doorgestart als VOF.



bron: duurzaam nieuws

woensdag 15 september 2010

Nudge geeft een zetje




Het Engelse 'to nudge' betekent het geven van een zetje. Dat is wat NUDGE gaat doen: het geven van vele zetjes aan goede groene initiatieven. Maar NUDGE betekent ook New Union for the Development of a Green Economy, ofwel: de Nationale Unie voor een Duurzame Groeiende Economie.

Nudge wil een positieve dialoog aangaan over een groene economie. Ze bieden praktische steun, kennis, brengen mensen met elkaar in contact en wijzen de weg. En als het nodig is steunen ze financieel.

NUDGE is een social venture: een onderneming met een ideële doelstelling. Ze geloven niet in subsidies of liefdadigheid. Wel in transparantie, stevige financiering en een krachtig platform. Het geld hiervoor komt van investeerders en commerciële partners, die net als wij geloven dat duurzaamheid en winstgevendheid prima samengaan. Zij zijn echter bereid de winst te herinvesteren in nieuwe duurzame projecten.

NUDGE wil de krachten bundelen van heel veel consumenten. Ze vinden elkaar in de wens onze leefomgeving duurzamer te maken en daar direct invloed op uit te oefenen.

Op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, gaat Nudge voluit van start. Tot die tijd werken ze hard aan de organisatie en voorbereidingen. Ze willen u vragen lid te worden. Want hoe eerder wij ons verbinden, hoe sterker men staat.


Meer weten of aanmelden? Klikt u dan hier

woensdag 8 september 2010

Het is lekkerder in het landschap



Sinds 6 september kun je in de provincie Utrecht meedoen aan een game via hun mobiele telefoon. De game is onderdeel van de campagne "Het is lekkerder in het landschap" en loopt tot begin oktober. Om te winnen log je zo vaak mogelijk in op zoveel mogelijk verschillende locaties in het landschap. Ben jij degene die het meeste heeft ingelogd op een locatie, dan ben je 'Commissaris' van die plek. Degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint een iPad en heeft bovendien een heleboel unieke locaties gezien!

Bonuspunten zijn ook te verdienen door de eerste te zijn die ergens inlogt of door vrienden uit te nodigen mee te doen. Degene die het vaakst inlogt op een bepaalde locatie wordt ‘Commissaris' van dat plekje. Begin oktober eindigt de game en wordt de winnaar bekend gemaakt. Hij of zij wint een iPad en heeft bovendien veel van de prachtige landschappen gezien die de provincie Utrecht rijk is.

Van hot naar her
De locaties die bezocht moeten worden tijdens de game liggen over de hele provincie verspreid: landgoed Amelisweerd, fort Vechten, de Soesterduinen, polder Ruigenhoek, het bos in Hollandsche Rading, het Henschotermeer, de wandelroute Oostdijk, Bunschoten, de Hagesteinse plas, kasteel Groeneveld, zwemplek 't Waal, de Lek, zwemplek De Strook, de Maarsseveense plassen, plas Strijkviertel, recreatiegebied het Oortjespad, de Haarrijnse plas, de Bergjes en het Doornse gat. De exacte locaties staan op www.lekkerderinhetlandschap.nl en daar kun je je ook aanmelden. Om mee te kunnen doen, heb je een smartphone nodig met internet. Het maakt niet uit wanneer je begint: als je fanatiek bent, kun je zelfs winnen als je in de laatste week start!

Events in het landschap
Voor de campagne 'Het is lekkerder in het landschap' organiseert de provincie allerlei events in het landschap. Op die manier kunnen jongeren ervaren hoe mooi de Utrechtse landschappen zijn en zelf meemaken dat veel dingen lekkerder zijn in het landschap: eten, film kijken, feesten, relaxen en sporten. Evenementen tot nu toe: een luchtballonnentocht (mei 2010), een groot diner op vliegbasis Soesterberg met veel producten uit de Utrechtse landschappen (juni 2010), de voorpremière van Sterke Verhalen in de buitenlucht (augustus 2010). De komende weken wordt een voetbaltoernooi georganiseerd en er volgt nog een evenement in oktober.

Ruimtelijk Actieprogramma
De landschapscampagne is onderdeel van het Ruimtelijk Actieprogramma (RAP) waarin via zes projecten wordt gewerkt aan het mooier maken van onze provincie. Naast de landschapscampagne werkt de provincie onder andere aan het stimuleren van binnenstedelijke ontwikkeling, het verbeteren van de stad- en landfietsverbindingen en het herinrichten van bedrijventerreinen.

dinsdag 7 september 2010

7 september: publiek debat consument en biodiversiteit




De vis raakt op, oerwoud verdwijnt, landbouwgrond verandert in woestijn en zoet water wordt steeds kostbaarder. Verlies van natuurlijke hulpbronnen raakt onze voedsel- en medicijnproductie in het hart. Wat kunnen consumenten daartegen doen? En welke informatie of economische prikkels zijn daarvoor nodig? Werkt de wortel, de preek of de zweep het beste?


Dat is het thema van het openbare debat Consument en Biodiversiteit dat 7 september wordt gehouden in centrum Felix Meritis in Amsterdam. Het debat van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen is de tweede in de reeks Investeren in biodiversiteit, kiezen of verliezen. In de bijeenkomsten kunnen burgers en maatschappelijke organisaties aangeven hoe volgens hen het verlies van biodiversiteit is te stoppen. De uitkomsten worden verwerkt in een advies aan het kabinet.

De manier waarop we omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen bedreigt de verscheidenheid van genen, soorten en ecosystemen, kortom de biodiversiteit op aarde. Nu al wordt zo’n 40 procent van alle planten en dieren met uitsterven bedreigd. Wereldwijd is afgesproken dat het verlies van biodiversiteit, voor zover mogelijk, vóór 2020 moet zijn gestopt.

In Nederland richt de Taskforce Biodiversiteit zich op de economische waarde van biodiversiteit.
Hans Alders, voorzitter van de Taskforce, is ervan overtuigd dat een link tussen economisch belang en biodiversiteit essentieel is voor behoud van biodiversiteit. ‘Wereldwijd moeten we afspraken maken hoe we permanent gaan betalen voor biodiversiteit. Behoud van biodiversiteit moet economisch interessant worden’, aldus Hans Alders.


Programma debat Consument en Biodiversiteit op 7 september:

• 20.00 uur: opening en welkomstwoord Hans Alders van de Taskforce
• Interviews met: Henriette Prast (emotie-econoom), Lianne van der Wijst (specialist op het gebied van koopgedrag, werkzaam bij onderzoeksbureau GfK) en Nico Roozen (specialist op het gebied van duurzame productie en directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad)
• Open discussie
• 21.30: afsluiting door Hans Alders


Elke Nederlander legt beslag op 4 hectare grond (hier en elders op de wereld). Als de ruimte eerlijk verdeeld zou zijn over de inwoners van deze wereld, zouden wij slechts 1,8 ha tot onze beschikking hebben (onze Fair Earth Share).
Dierlijke levensmiddelen als vlees en zuivel, maar ook plantaardige vetten, koffie en thee hebben een groot landbeslag. Het verbouwen van bijvoorbeeld soja (voor veevoer) en palmolie (voor voedingsmiddelen en cosmetica) gaat vaak ten koste van het tropisch regenwoud.
Voor vermindering van de druk op de biodiversiteit is een ander consumptiepatroon nodig. De Taskforce brengt de beste methoden in kaart om onze ecologische voetafdruk door de consumptie van vernieuwbare natuurlijke hulpbronnen in 2050 te beperken tot onze Fair Earth Share. Consumentengedrag is op verschillende manieren te beïnvloeden, bijvoorbeeld door voorlichting (certificering), prijsprikkels, fiscale instrumenten en normstellende wetgeving.
Certificeringssystemen, meestal herkenbaar aan keurmerken, kunnen mensen bewegen om te kiezen voor duurzame artikelen. Voorbeelden zijn de Forest Stewartship Council (FSC) voor hout, de Marine Stewartship Council (MSC) voor vis en Fair Trade voor producten uit ontwikkelingslanden. Voor mensen die bij hun boodschappen rekening willen houden met biodiversiteit is er nu nog weinig informatie beschikbaar (een uitzondering is de Viswijzer) en bestaat er geen speciaal keurmerk. Certificeringssystemen hebben ook nadelen: het is een vrijwillig instrument en er zijn er al vele op de markt. Door dat laatste kunnen consumenten, maar ook bedrijven de weg kwijt raken. Een optie is de criteria met betrekking tot biodiversiteit binnen bestaande systemen aan te scherpen. Dit past in de trend van bredere keurmerken, die meerdere duurzaamheidsaspecten bestrijken.
Maar ook prijsprikkels behoren tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld in het geval van vlees en zuivel vormen een belangrijk bestanddeel van ons menu. En het eetgedrag in de opkomende economieën gaat steeds meer op dat in het Westen lijken. Dit terwijl 18% van het wereldwijde broeikaseffect voortkomt uit de vraag naar dierlijke eiwitten. Oorzaken zijn het energieverbruik in de ketens (transport van veevoer en vlees, verpakkingen etc.) maar ook de uitstoot van methaan door rundvee. Daar komt bij dat het aantal hectares landbouwgrond dat nodig is voor de productie van dierlijk eiwit groot is. Hierbij gaat het vooral om weidegronden en sojaplantages voor de productie van veevoer. Met name in Zuid-Amerika is dit een probleem.

Verschillende maatschappelijke organisaties pleiten daarom voor verhoging van de BTW op vlees van 6 naar 19%. Dit kan consumenten stimuleren minder dierlijke eiwitten te nuttigen. Een andere optie is een accijns op vlees in de vorm van een vaste heffing per kilo. Helaas kan duurder vlees ongunstige gevolgen hebben voor de economisch belangrijke vleessector in ons land. Ook kan het de prikkel voor boeren om hun vlees- en zuivelproductie te verduurzamen verminderen. Het gaat hier dus om een lastig dilemma, waarover binnen de Taskforce het laatste woord nog niet is gezegd.

Felix Meritis is op Keizersgracht 324 in Amsterdam.
Toegang tot het debat is gratis

donderdag 2 september 2010

Gratis openluchtfestival bij NCB Naturalis






Leiden beleeft op 3 en 4 september 2010 een primeur; voor het eerst wordt het gratis openluchtfestival “Life Live”georganiseerd in de tuin bij museum Naturalis. Vanaf vijf uur ’s middags kunnen bezoekers er genieten van film, muziek, straattheater, workshops en een hapje en een drankje. Het festival staat in het teken van het Jaar van de Biodiversiteit. Bij de start wordt een prijs uitgereikt voor het beste plan om biodiversiteit in de regio te versterken.
Het complete programma staat op www.naturalis.nl/festival en in een speciale bijlage van het Leidsch Dagblad die op 25 augustus is verschenen. Er wordt natuurlijk gehoopt op een mooie nazomer, maar mocht het slecht weer zijn dan wordt het festival naar binnen verplaatst. De toegang is gratis.

Prijsuitreiking
Gemeente Leiden, Milieudienst West-Holland en NCB Naturalis schreven de prijsvraag Wilde Weelde uit. Alle inwoners en bedrijven van de regio konden een plan bedenken om de biodiversiteit in hun buurt of bedrijf te versterken. Het winnende plan wordt uitgevoerd en hiervoor stellen de gemeente Leiden en Fonds 1818 elk 20.000 euro beschikbaar. Er zijn 30 inspirerende aanmeldingen ontvangen. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 3 september om 19:30 uur in de tuin van Naturalis.

Films
Bezoekers kunnen in de tuin van museum Naturalis genieten van films en documentaires op een groot scherm. Klassiekers zoals Finding Nemo en Ice Age zijn te zien; met een speciale introductie door wetenschappers van NCB Naturalis die nét even iets meer kunnen vertellen over de wereld van anemoonvisje Nemo en mammoet Manny. Na de vertoning van de prijswinnende documentaire Rotvos vindt discussie plaats met vossenexpert Jaap Mulder. Grotere films worden afgewisseld met kortere inspirerende filmpjes.

Muziek
De vrijdag staat in het teken van zigeunerjazz, tango, klezmer en popklassiekers. Er speelt ook een bluegrass-bandje. Zaterdag komt er een Cubaans latin trio en een pop rock band, de avond wordt afgesloten door The Playmates!

3D-foto’s
Wegens groot succes toont fotomicrograaf Wim van Egmond nogmaals de 3D-foto's van zijn insectenportretten. Bezoekers kunnen met een speciaal brilletje de insecten extra goed bekijken. Bovendien vertelt Wim over zijn fascinatie voor insecten en hoe het hem lukt om ze zo dichtbij te fotograferen.

Festivalmarkt
Op de festivalmarkt kunnen bezoekers zich aanmelden voor een vleermuisjacht met de batdetector, meedoen aan een graffitiworkhop, een excursie naar biodiversiteittuin Vrij Groen, of een Slootsafari.

Beagle-Tweetup
Op vrijdag vindt er een heuse tweet-up plaats. Een tweet-up is een ontmoeting van mensen die via twitter met elkaar in contact zijn gekomen. Deze tweet-up staat in het teken van het VPRO-programma ‘Beagle – in het kielzog van Darwin’. Programmamaker Lex Runderkamp en deelneemster Hanneke Meijer zijn erbij. De laatste aflevering van de Beagleserie stond in het teken van biodiversiteit en hoe we die kunnen behouden. Wetenschappers en bezoekers gaan hierover in gesprek, geïnspireerd door de favoriete Beagle-fragmenten van de twitteraars. Vanaf september worden er Beagle-updates uitgezonden op Nederland 2. In deze updates gaat de VPRO op zoek naar hoe het nu gaat met de Beagle-wetenschappers en hun onderzoek.


Jaar van de Biodiversiteit

NCB Naturalis maakt deel uit van de Coalitie Biodiversiteit 2010, een landelijk consortium van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Nederland bruist in 2010 van de activiteiten. Bekijk de website van de coalitie: www.biodiversiteit.nl


Minister: “Spijker op zijn kop”

In dit jaar van de biodiversiteit gaf het ministerie van VROM een bijdrage voor dit unieke festival. Het past in het beleid van het ministerie om biodiversiteit op lokaal niveau te versterken. Milieuminister Tineke Huizinga van VROM: “NCB Naturalis slaat de spijker op z’n kop met een festival vol aandacht voor biodiversiteit. Want biodiversiteit gaat echt verder dan bijzondere dieren en planten beschermen tegen uitsterving. Biodiversiteit houdt onze omgeving leefbaar. De natuur om ons heen zit heel ingenieus in elkaar en daarvan zijn wij afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop ons voedsel groeit. Het gaat dus ook om onszelf en om onze gezondheid. Wij moeten ervoor waken dat wij die mooie systemen van de natuur niet met kortzichtig handelen beschadigen.“

Rotterdam staat open voor duurzame ideeën

Om tot een goed duurzaamheidsprogramma te komen roept het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders alle bewoners op om op 11 september met ideeën te komen. Rotterdammers kunnen op 11 september dus zelf het stadsbestuur in 1 minuut vertellen wat ze willen met duurzaamheid in Rotterdam. Het programma begint om 11.00 uur in het het Drijvend Paviljoende (de drie klimaatbollen) aan de Rijnhaven.

Duurzame ideeën
Als u met frisse, duurzame ideeën ronloopt? Of wilt u uw idee met anderen delen? Dan zijn de ´drie klimaatbollen´ op zaterdag 11 september de plek waar u moet zijn. Hier kunnen alle Rotterdammers hun duurzame hart laten spreken.

Duurzaamheidsprogramma
De gemeente schrijft in haar persbericht:
´Of het nu gaat om luchtkwaliteit, duurzame mobiliteit of geluidsoverlast, Rotterdam wil zich blijven inzetten voor een aangenaam, gezond en schoon leefklimaat en voor een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad. Rotterdam heeft een goede reputatie opgebouwd op het gebied van milieu en duurzaamheid. Maar we hebben ook ambities: verdere reductie van de CO2-uitstoot en 100 procent klimaatbestendigheid. Bij die ambities hoort een duurzaamheidsprogramma. Dat programma moet breed worden gedragen, anders heeft het geen kans van slagen.´

1 minuut
Iedereen kan 11 september een bijdrage bieden aan het duurzaamheidsprogramma van de stad en zijn/haar idee in 1 minuut presenteren: ´´u legt uw idee uit, vertelt wat u nodig hebt en wat u zelf gaat doen om uw idee te realiseren.´ ,aldus de gemeente.

Presentatierondes
Er zijn verschillende presentatierondes. Deelnemers kunnen zelf kiezen bij welke presentieronde een duurzaam idee past:

11.00 uur Bij mij in de straat;
12.15 uur Bij mij op school/vereniging;
13.30 uur Bij mij in de winkel;
14.45 uur Bij mij in de stad

Deskundige jury
Een deskundige jury beoordeelt uw idee op toegevoegde waarde voor de stad. Ook wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen is aanwezig om haar reactie te geven. De ideeën worden vastgelegd in een schriftelijk verslag, dat wordt gebruikt bij het opstellen van het Programma Duurzaamheid. Daarnaast wordt uw verhaal samengevat en op een speciaal internetforum gezet. Bezoekers van de site hebben de mogelijkheid te reageren op uw idee.

Wensboom
Er is 11 september ook een doorlopend programma. Dus wilt u liever zonder presentatie uw zegje doen? Ook dat kan. U kunt online in de chatroom uw ideeën posten of deze in de wensboom ophangen. Ook is er een speciale Klimaatexpositie over de Rotterdamse klimaataanpak en kunt u informatie inwinnen over energiebesparing in huis, een groen dak, milieuvriendelijk tuinieren, duurzaam vervoer, en nog veel meer. Jeugdige bezoekers kunnen onder begeleiding een tafelventilator op zonne-energie maken.

Meer informatie
Zaterdag 11 september
11.00-16.00 uur
Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven (achter het nieuwe Luxor v.a. Noord gezien).

Kijk voor meer informatie op
www.rotterdam.nl/klimaatstad