woensdag 31 maart 2010

Een doel om voor te leven -- door Tijn Touber


Toen de Club van Rome in 1972 haar beruchte rapport Grenzen aan de groei uitbracht, ging dat vergezeld van een deadline. Wanneer we onze levensstijl niet zouden veranderen, zouden we binnen honderd jaar afstevenen op een ernstige crisis. Tegen die tijd zouden bevolkingsgroei, gebrek aan voedsel, vervuiling en uitputting van natuurlijke bronnen de aarde grotendeels onleefbaar hebben gemaakt.

Eén van de leden van de Club van Rome, Ervin Laszlo, heeft met lede ogen moeten aanzien dat we toen niet hebben geluisterd en vertelt tegenwoordig nog steeds hetzelfde verhaal – met één belangrijk verschil: de deadline is een stuk dichterbij gekomen. In plaats van honderd jaar – nog een comfortabele marge, omdat mensen ervan uitgingen dat de crisis hén niet zou treffen – hebben we nu, volgens Laszlo, nog hoogstens tien jaar om het tij te keren.

Waarom hebben we toen niet geluisterd? Waarom hebben we toen niet voldoende maatregelen genomen? Wat heeft ons ervan weerhouden gezamenlijk het gevaar af te wenden? Het antwoord is: ‘we waren te druk bezig met elkaar te bestrijden’. We waren te druk met ruzies over macht, religie en geld. We hadden het te druk met onszelf om te luisteren naar moeder Aarde.

Jaren geleden verkeerde Engeland in een soortgelijke situatie. Terwijl het volk klaagde over te dure huizen, schoenen en auto’s rolden parlementsleden over elkaar heen – althans, degenen die niet waren geroyeerd vanwege buitenechtelijke seks. Een columnist van The Times zag maar één oplossing voor de malaise: oorlog voeren. Tijdens oorlogen staan de neuzen immers weer dezelfde kant op en slaan ze de handen ineen. De columnist raadde aan om Zweden binnen te vallen; vredelievende lui tenslotte, die niet zo hard zouden terugslaan...

In navolging van mijn Britse collega zou ik ook een oorlog willen aanbevelen: een oorlog tegen de vernietiging van ons milieu. In deze oorlog zullen we, voor het eerst, niet tégen elkaar vechten, maar mét elkaar. We zullen een gezamenlijk doel hebben om voor te leven, in plaats van een reden om te sterven.

Al vaker heeft de mensheid laten zien tot grootse daden in staat te zijn wanneer de rijen worden gesloten. Met een duidelijk doel en deadline zullen we in staat zijn tot wonderen. Toen president John F. Kennedy in 1961 meedeelde dat hij binnen tien jaar een man op de maan wilde hebben, is dat gelukt dankzij een collectieve inspanning. Miljarden werden vrijgemaakt, wetten werden aangenomen en een gigantisch team ging aan de slag om Neil Armstrong op 21 juli 1969 op de maan te zetten.

Maar vóórdat we met zijn allen ten strijde trekken om de planeet te redden, is er een andere strijd die moet worden gewonnen: de oorlog van binnen. Laszlo zegt het zo: ‘Wanneer mensen hun bewustzijn niet veranderen, zal geen enkele maatregel werken.’ Ieder van ons wordt uitgedaagd om – binnen tien jaar – het innerlijke gevecht tussen haat en liefde in het voordeel van de liefde te beslechten.

Win die oorlog! Win hem voor jezelf en voor ons allemaal.

dinsdag 30 maart 2010

Ik wil geen spaarlamp! -- door Anouck Streefkerk


Ik wil geen spaarlamp! Ik wil van lekkere ouderwetse peertjes die je in verschillende kleurtjes kunt kopen voor een paar cent. Die wil ik!

Nou schijnt het zo te zijn dat MIJN lampjes verschrikkelijk slecht zijn voor het milieu..En wij, hier in het kleine Nederland, zijn heel erg bezig met het milieu. Nu gaan mijn lekkere peertjes de schappen uit en worden vervangen door de spaarlampen. En dat vind ik helemaal niks!
Dus nu ben ik peertjes aan het sparen met in mijn achterhoofd het besef dat ik nooit zoveel kan sparen dat ik de rest van mijn leven door kan met gezellig licht.

En dan komt dat andere besef... het besef dat ze in Dubai een skipiste hebben gebouwd in de woestijn! Dat ze daar dus skiën in 40 graden! Het besef dat ze voor de olympische spelen in Vancouver de piste hebben opgeleukt met sneeuw en dat daarvoor 40 miljoen liter water nodig was. 40 miljoen liter!?! Op een piste waar al sneeuw lag!
En ik maar tegen mijn kindertjes roepen dat ze niet te lang mogen douchen omdat de visjes anders niet meer kunnen zwemmen!

Ik sta me dus op te winden bij de winkelschappen, met mijn karretje volgeladen met lampjes, me op te winden over alle misstanden in de wereld.
Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik vind de spelen ook leuk. Ben echt geen tegenstander ofzo. Oké, goed dan..Curling is om keihard uit te lachen en langlaufen is voor mietjes! Maar dat alweer geheel terzijde.

Na alle omzwervingen gewoon even kort door de bocht: IK WIL GEEN SPAARLAMPEN! Ik wil ECHT licht. En van die paar lampjes van mij gaat de wereld echt niet kapot!

Biodiversiteitsblog in de lucht!

2010 is het jaar van de biodiversiteit, de VN heeft daartoe besloten omdat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met de natuur op de wereld.
Biodiversiteit wil zeggen: alle verschillende soorten dieren en planten bij elkaar. Het is belangrijk dat er veel verschillende soorten planten en dieren te hebben, bijvoorbeeld om ons voedsel en brandstof te geven en om in goede gezondheid en welvaart te leven.
Door menselijk handelen neemt de diversiteit van het leven op aarde in rap tempo af. Wat eenmaal verloren is gegaan komt niet meer terug. Op het moment sterven veel soorten uit; de laatste keer dat het zo erg was zijn de dinosauriërs uitgestorven. Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws is, dat wij het tij kunnen keren.

In Nederland is de coalitie biodiversiteit opgericht. Prinses Irene is beschermvrouwe. Het voornaamste doel van de coalitie is het opzetten van een bewustwording in Nederland. Nederlanders weten namelijk erg weinig van biodiversiteit.
De coalitie wil mensen er – zonder opgeheven vingertje – aan herinneren dat zij deel uitmaken van de natuur en onlosmakelijk met biodiversiteit verbonden zijn. Wij krijgen een enorme kans om biodiversiteit te behouden en voor onszelf een beter leven te scheppen.

Dit blog is om meningen en gedachten uit te wisselen. Ik roep iedereen op om een stukje te schrijven over duurzaamheid, vervuiling, natuur, verwondering, dat soort dingen. Er zijn echt heel veel onderwerpen die de revue zouden kunnen passeren, want biodiversiteit is zo veel omvattend dat bijna alles kan! Je zou kunnen schrijven over het eerste kievitsei, de wisseling van de seizoenen, waarom biodiversiteit jou juist niets zegt, de schoonheid van de natuur etc. etc. Laat je inspireren!

De meningen die op dit blog voorbijkomen zijn alleen de meningen van de schrijvers. De coalitie biedt dit platform, maar onderschrijft niet de uitingen van reageerders en schrijvers.