woensdag 21 april 2010

Morgen weer een dag?! -- door Lia Remmelzwaal

Morgen weer een dag?!

Sinds kort loop ik stage bij NCB Naturalis. Dagelijks heb ik te maken met biodiversiteit, omdat ik werkzaam ben op de afdeling publiekscommunicatie van de coalitie biodiversiteit 2010.

Had ik ooit van biodiversiteit gehoord?! Misschien dat ik het onbewust wel kon linken aan de natuur, maar verder… dus dat is alweer één persoon meer die bewust is geworden van de rijke variëteit aan planten, dieren en andere organismen op aarde! Ik behoor nu toe tot de 38% van de Europeanen die de betekenis van het woord ‘biodiversiteit’ kent! Yeah!!

Heb ik er al iets mee gedaan? Eigenlijk ben ik al een klein beetje een ‘denk-aan-het-milieutypje’. Ik gooi geen kauwgum, plastic of papier op de grond, ik laat nooit onnodig licht branden, draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, eet geen vlees, doe aan zuinig rijden. Noem maar op. Tegelijkertijd maak ik wel gebruik van materialen en grondstoffen uit de natuur.

Ik pak eventjes de scooter, doe de kachel aan als het koud is, koop geen duurzame producten, laat de laptop aanstaan, het water blijft stromen tijdens het douchen. Makkelijk toch. Waarom zou je met windkracht 3 de fiets pakken? Of een trui aandoen? De kraan dichtdraaien? Dat wil je toch niet?!

Misschien ga ik het deze week anders aanpakken. Mijn eerste stap? Biologische producten kopen. Biologische producten bevatten geen chemische bestrijdingsmiddelen en worden geteeld zonder kunstmest. Dit is beter voor het milieu, de natuur en het welzijn van dieren. Voor ons is het natuurlijk ook belangrijk, want wij maken ook deel uit van deze omgeving. Dit is wel iets voor mij als ‘denk-aan- het milieutypje’. Waarom zou je eigenlijk geen biologische producten kopen? Ze zijn duurder? Hoe meer mensen deze producten kopen, hoe lager de prijs wordt! Het heeft allemaal te maken met marktwerking (de wet van vraag en aanbod). Ik ga het proberen!

Ik kijk trouwens net naar buiten en het zonnetje is heerlijk aan het schijnen. Misschien kan ik een keer met de fiets naar m’n stage gaan; het is maar een half uurtje. Piece of cake. Dat wordt mijn tweede stap; meer op de fiets! Een moeilijke stap, want dat betekent dat ik eerder mijn bed uit moet én me ook moet inspannen.. maar het scheelt weer brandstof voor de brommer. Dus dat is weer beter voor het milieu! En eigenlijk is het ook goed voor mezelf, want zo blijf ik in beweging! Twee vliegen in één.. hand.

Vaak denk ik dat er morgen wel weer een nieuwe dag is om iets aan te pakken. Vol goede voornemens begin ik aan een nieuwe week: naar de sportschool, gezond eten, de fiets pakken.. En meestal vallen ze alweer snel in het water. Dus,

morgen weer een dag?! Vandaag is die dag, dus aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten