maandag 11 oktober 2010

Diplomaat met witte kont


den helder - Hoe zou hij zich voelen, de tapuit? Het vogeltje is 'benoemd' tot ambassadeur van Den Helder, maar toen dat belangrijke besluit werd genomen wisten maar heel weinig Helderse volksvertegenwoordigers hoe de tapuit er uit ziet en hoe hij klinkt.


CDA'er Willem Burggraaf had het beestje wel eens gezien tijdens een rondleiding in het Helderse natuurgebied. ,,Je moet heel goed kijken wil je ze zien. Ze hebben witte kontjes'', vertelde hij de raad. Hilariteit alom. Volgens Ben Reiff (VVD) zijn er binnen de familie tapuit verschillende soorten. ,,Die we hier hebben heeft een rode borst.'' Een andere volksvertegenwoordiger zocht op zijn laptop op internet naar een geluidsfragment van de tapuit. Tijdens de vergadering werd het getjilp via de geluidsinstallatie met de aanwezigen gedeeld.

De gloednieuwe 'diplomaat' resideert in de Helderse duinen. De groep, zo'n veertig broedende paartjes, is volgens GroenLinks de grootste populatie tapuiten in Nederland. Daarnaast fourageren grote aantallen tapuiten tijdens hun trek van en naar Afrika op diverse plekken in de marinestad. De gemeenteraad is het met Nel Dol van GroenLinks eens dat de tapuit in het kader van het door de Verenigde Naties uitgeroepen Jaar van de Biodiversiteit als ambassadeur van Den Helder moet worden aangewezen. De gemeente kan er volgens de raad ook publicitair mee scoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten