donderdag 8 juli 2010

10 en 11 juli: eerste Landelijke Open Imkerijdag

Het tweede weekend van juli is de eerste Landelijke Open Imkerijdag. Al meer dan tweehonderd individuele imkers of lokale verenigingen hebben zich aangemeld. Zij stellen op zaterdag 10 of op zondag 11 of het hele weekend hun bijenstal open om bezoekers te laten kennismaken met de bijenhouderij.

Het doel van de dag is een kijkje in de keuken van een imker te geven. Bijenhouden is een zeer boeiende bezigheid met veel raakvlakken met de natuur. Het is vooral een bezigheid waar de meeste mensen geen weet van hebben: wat is een imker en wat bezielt hem of haar om met die bijen bezig te zijn?

Tijdens de Landelijke Open Imkerijdag kunnen bezoekers zelf ervaren wat het is om imker te zijn. Bijvoorbeeld door met een bijenkap op in het bijzijn van een imker een bijenkast open te maken en te zien hoe prachtig een bijenvolk, met een koningin in hun midden, functioneert. Zelf honing uit bijenraten slingeren behoort ook tot de mogelijkheden of een eigen honingpot vullen met het vloeibare goud.
Omringd door de geur van was en honing kunnen bezoekers antwoord krijgen op tal van vragen, zoals wat het verschil is tussen honingbijen, wespen en hommels, waarom bijen zo nuttig zijn voor onze voedselvoorziening of wat je ervoor moet doen om zelf imker te worden.

Welke imkers deelnemen aan de Landelijke Open Imkerijdag en waar die zich bevinden, is te vinden op de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging: www.bijenhouders.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten