woensdag 30 juni 2010

Biodiversiteit en de ideale bank


Veel spaarders zeggen van bank te veranderen als hun bank betrokken is bij de financiering van bedrijven die ernstige schade toebrengen aan mens en/of milieu.
Toch hebben de meeste mensen geen idee wat de bank(en) met hun spaargeld uitspookt. De spaarder weet gewoon weg niet waar deze informatie te vinden is.

Anders is het als het gaat om het vinden van de hoogste rente. Massaal lijken de banken zich hierbij te verdringen om de gunst van de spaarder. De concurrentie is hierbij veelal gericht op de cold hard cash (hoogste rente). Informatie genoeg dus!

Met steun van spaarders wil hoogsterente.nl een bijdrage leveren om de financiële sector te verduurzamen en het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te bevorderen. Dit door de spaarder beter en vollediger te informeren, zodat de spaarder zich bewust is dat er meer te kiezen valt dan een spaarrekening met de hoogste rente.
Dit doen ze door de 'ethiek score' te vermelden, die gebaseerd is op gegevens van de Eerlijkebankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Dierenbescherming, Milieudefensie en FNV mondiaal. Een bank die ‘goed’ scoort op ethiek houdt rekening met de economische, sociale en ecologische effecten van hun investeringen, zowel voor de korte- als lange termijn.

Zo kiezen sommige banken ervoor om leningen te verstrekken aan bijvoorbeeld bedrijven die zich schuldig maken aan lozingen van schadelijke stoffen, ontbossing of bedreiging van biodiversiteit.

Kortom, omdat de banken niet alleen verschillen op het gebied van spaarrentes maar óók in werkwijze als het aankomt op het milieu, willen de spaarders hierover beter informeren. Zodat zoveel mogelijk spaargeld met meer oog voor mens en milieu wordt geïnvesteerd. Goed voor de spaarders, (de biodiversiteit) en een betere wereld!

2 opmerkingen:

  1. Duurzaam sparen betekent dus verder kijken dan de hoogste rente. Maar soms kan het allebei. Zie het hoogste spaarrente overzicht op http://www.hoogsterente.nl bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. HoogsteRente link werkt niet moet zijn; Hoogste Rente

    BeantwoordenVerwijderen