donderdag 17 juni 2010

dertien nieuwe natuurparels


Unesco, de wetenschaps- en cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft dertien nieuwe gebieden uitgeroepen tot beschermde biosfeer. Natuurpareltjes in onder meer Ethiopië, Zimbabwe, Iran en Mexico maken nu deel uit van de 564 sites in 109 landen. Ook Europa krijgt nieuwe biosfeerreservaten in Polen, Slovenië en Zweden. Biosfeerreservaten beschermen niet enkel het milieu, maar ook de inheemse bewoners. Ze streven naar een duurzaam evenwicht tussen beide. In het nieuwe reservaat Dena in Iran leeft bijvoorbeeld een grote plattelandsbevolking, onder wie twintigduizend nomaden die vasthouden aan hun tradities. In Naha-Metzabok, in het Zuidoosten van Mexico leven meer dan 6.500 Tzeltales-, Choles- en Maya-Lacandon-indianen. Mexico krijgt er nog twee nieuwe reservaten bij: het vulkanische landschap rond de Popocatepetl, een belangrijk waterreservoir voor Mexico-Stad, en Maria's Eiland, dat een schat aan endemische diersoorten telt.

Ethiopische koffie
In Ethiopië zijn twee regio's voortaan beschermd door Unesco: Yayu en Kafa. Beide gebieden zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor de koffieplant. Het Yayuwoud heeft de grootste verzameling wilde koffieplanten ter wereld. Kafa is dan weer de bakermat van de koffieproductie door de mens; het woord `koffie' is ook een afgeleide van `kafa'. In Kafa werd de Caffea Arabica voor het eerst gecultiveerd door de mens, maar de plant is er nu bijzonder zeldzaam en ernstig bedreigd. Er zijn inmiddels met succes initiatieven gelanceerd die mens én milieu ontwikkelingskansen bieden.
Zimbabwe is het tweede Afrikaanse land dat er een biosfeerreservaat bij krijgt. Daar wordt veertigduizend vierkante kilometer land in de Zambezi-vallei beschermd.

Europa
Ook Europa krijgt nieuwe biosfeerreservaten. In Polen wordt het Tuchola-woud beschermd, een van 's lands grootste bosgebieden. Ongeveer zeventienduizend mensen leven er van het toerisme, de houtkap en de jacht.
In Slovenië worden Kozjansko en Obsotelje beschermd, bosgebieden tegen de grens met Kroatië. Er leven elf gemeenschappen, die zich toeleggen op ecologische landbouw, duurzaam toerisme en de verkoop van traditionele producten.
In Zweden wordt de Vanern-archipel in het grootste meer in Zweden uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Daar leven zo'n zestigduizend mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten